10 Nisan 2014 Perşembe

Bu topraklardaki liberal -özgürlükçü- damar..

Sanılanın aksine çok eskidir. KAdimdir. Derindir.

Günümüzde hep milliyetçilik ve muhafazarlık üzerinden kurulur bu ülkede bütün denklemler. Liberaller süs için bir kenarda tutulan, geçici ittifak unsurları olarak görülür genelde. Etkisi pek önemsenmese de, sesini her ne hikmetse her dönemde duyurabilen küçük bir aydın zümresi olarak tasvir edilir.

Oysa ki bu topraklarda liberaller hep vardı. En eski uygarlıklarda, Selçuklu'da, Osmanlı'da, Cumhuriyet'in ilk kuruluş yıllarında ve sonrasında.

Sadece burjuva ya da eğitimli okumuş bir kesim olarak görmek de bu insanları büyük bir yanılgı. Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinin ücra bir köyünde dahi bir liberal sese kulak vermek mümkündür.

Evet, doğru, yüksüzdürler. Ne bir elektron gibi negatif, ne bir proton gibi pozitif. Ne bir tarafa çekilmek, ne bir yerden itilmek; onlar için aslolan seçebilmektir.

Az gibi görünürler, evet. Oya tahvil edilebilmeleri mümkün değildir. Kitle, parti, toplum, topluluk, tarikat, cemaat çıkmaz onlardan. Her şeyden önce bireydirler.

Ve ister inanın, ister inanmayın. İster muhafazakar olsun, ister milliyetçi; uzun vadede bu topraklarda kazananı liberaller belirliyor olacaktır.

Bu sadece bu toprakların değil, yeryüzünün de kanunudur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder